ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 7

24 січня 2008 року

11 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3а

кім. 416

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М, Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні:  - Пилипишин В.П., Каськів В.В., Петренко В.М., Поживанов М.О., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату: завідувач секретаріату Комітету    Негода В.А., заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Юрчук Ю.А., старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б., консультант Федоренко Ю.В.

 

ЗАПРОШЕНІ:

Кармазін Ю.А. - народний депутат України;

Портнов А.В. - народний депутат України;

Тихонов В.М. - народний депутат України;

Шуфрич Н.І. - народний депутат України;

Усенко-Чорна Ж.І. - заступник Голови Центральної виборчої комісії;

Строкань Т.Г. - заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Верховної Ради України;

Толкачов І.В. - начальник відділу по взаємодії з Верховної Радою України Міністерства регіонального розвитку та будівництва;

Москаленко А.М. - головний спеціаліст Управління адміністративної реформи Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Новик В.П. - начальник відділу Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Вітка В.Л. - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Неколяк О.В. - директор Департаменту конституційного права Міністерства юстиції України;

Вельчинський М.Р. - голова Баранівської  районної ради Житомирської області;

Фулей Т.І. - координатор з питань адміністративної реформи Програми сприяння Парламенту України;

Грамотнєв В.Е. - заступник завідувача секретаріату фракції Партії Регіонів (представник н.д. Льовочкіна С.В.).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

. I

1. Про внесення змін до деяких Законів України у звязку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях. (р.№1401, н.д. Ю.Б. Ключковський, С.П. Подгорний)

2. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

3. Про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України" (щодо введення звання "Заслужений працівник місцевого самоврядування України") (р.№1323, н.д. Тихонов В.М.)

4. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про зміну меж міста Баранівка Баранівського району Житомирської області».

5. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення і зміну меж Андрушівського і Коростишівського районів Житомирської області».

6. Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність Закон України "Про Кабінет Міністрів України" (р. №1139, н.д. Кармазін Ю.А.)

ІI.

7. Про проект Закону про оплату праці Прем'єр-міністра України (р.№1012, н.д. Шуфрич Н.І.)

8. Про проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України "Про оплату праці" (щодо визначення умов розміру оплати праці Прем'єр-міністра України) (р.№1030, н.д. Шуфрич Н.І.)

9. Про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання" (р.№1141-1, н.д. Тихонов В.М.)

***

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього. Голова Комітету запропонував включити до переліку питань порядку денного питання про проекти Постанов Верховної Ради України «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень Київським міським головою Черновецьким Л.М. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві» та «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)» (р.№1137 від 22.01.2008 р. та р.№ 1137-1 від 22.01.2008 р. на заміну раніше поданих).

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

         1. Включити до порядку денного засідання питання про проекти Постанов (р.№1137 від 22.01.2008 р. та р.№1137-1 від 22.01.2008 р. на заміну раніше поданих) та розглянути його першим;

2.     Затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдука М.Ф. про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень Київським міським головою Черновецьким Л.М. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві; та про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (на заміну раніше поданих: р.№1137 від 22.01.2008 р. та р. №1137-1 від 22.01.2008 р.)

Доповідач наголосив, що підставами для cтворення Тимчасової слідчої комісії стали факти порушень Конституції України та чинного законодавства України Київським міським головою Черновецьким Л.М. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві, а також неодноразове грубе втручання зазначених осіб у діяльність судових органів. Трайдук М. Ф. поінформував присутніх про засідання профільного підкомітету з цього питання, про запропонований проект висновку Комітету щодо можливості прийняття законопроекту за основу і в цілому та рекомендацію включити до складу Тимчасової слідчої комісії Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б. в межах пропорційного представництва депутатських фракцій у Тимчасовій слідчій комісії.

 В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

  УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до частини четвертої статті 97, пункту 1 частини першої та частини другої статті 109, частини третьої статті 133 Регламенту Верховної Ради проект Постанови Верховної Ради України про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень Київським міським головою
Черновецьким Л.М. та посадовими особами місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві (на заміну раніше поданого, реєстр. № 1137 від 22.01.2008 р.), внесений народними депутатами України Портновим А.В. та Князевичем Р.П. прийняти за основу та в цілому.

2. Рекомендувати Верховній Раді України включити до складу Тимчасової слідчої комісії народного депутата України - першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Боднар О.Б. в межах пропорційного представництва депутатських фракцій у Тимчасовій слідчій комісії.

3. Направити це рішення Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

 ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “утримався” - А.С.Матвієнко

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б. про внесення змін до деяких Законів України у зв’язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях. (р.№1401, н.д. Ю.Б. Ключковський, С.П. Подгорний).

Доповідач проінформував, що метою проекту є законодавче забезпечення складання списків виборців під час проведення місцевих виборів та місцевих референдумів у час до закінчення первинного уточнення персональних даних Державного реєстру виборців через вдосконалення окремих положень Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та Закону України “Про Державний реєстр виборців. З цього питання проведено засідання профільного підкомітету за участі представників Кабінету Міністрів України та Центральної виборчої комісії та запропонований проект висновку з рекомендацією Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету, Усенко-Чорна Ж.І.

Заступник Голови Центрально виборчої комісії Ж.І.Усенко-Чорна повідомила про підтримку ЦВК рішення рекомендувати прийняти проект Закону в цілому та передала до Комітету «Роз’яснення щодо складання списків виборців для підготовки та проведення голосування з позачергових, перших та проміжних виборів депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів від 22 січня 2008» (додається).

 УХВАЛИЛИ:

1.   Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях (реєстр. №1401 від 22.01.2008) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому відповідно до пункту 1 частини першої, частини другої статті 109 Регламенту Верховної Ради України.

2.   Доручити Голові Комітету О.Омельченку  звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням включити зазначений законопроект до порядку денного найближчого пленарного засідання Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян - народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

Доповідач поінформував присутніх про підготовлені документи даного законопроекту, які дозволяють підтримати рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові виборів зазначених сільських, селищних та міських голів на неділю 6 квітня 2008 року.

Доповідач повідомив, що станом на 24 січня 2008 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 8 проектів постанов щодо призначення позачергових виборів окремих сільських голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень за таких підстав: за власним бажанням - 7, у зв’язку зі смертю - 1.

Народний депутат України В.Тихонов звернув увагу, що 16 січня 2008 року Комітет розглянув звернення Білоріченської селищної ради про призначення позачергових виборів Білоріченського селищного голови та рекомендував Верховній Раді України призначити вибори на 30 березня 2008 року. Депутат висловив пропозицію перенести розгляд питання про призначення позачергових виборів Білоріченського селищного голови Лутугинського району Луганської області у зв’язку із тим, що розгляд справи у суді про припинення повноважень Білоріченського селищного голови Нечипоренка М.Б. продовжено. Члени Комітету не підтримали пропозицію В.Тихонова та залишили в силі рішення Комітету від 16 січня 2008 року.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1.     Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори: 

Лісовицького сільського голови (Лісовицька сільрада Таращанського району Київської області),

Дачнівського сільського голови (Дачнівська сільрада Судацької міськради Автономної Республіки Крим),

Новокраснівського сільського голови (Новокраснівська сільрада Володарського району Донецької області),

Вінницького сільського голови (Вінницька сільрада Млинівського району Рівненської області),

Шостаківського сільського голови (Шостаківська сільрада Миколаївського району Миколаївської області),

Кіровського сільського голови (Кіровська сільрада Токмацького району Запорізької області),

Лукашівського сільського голови (Лукашівська сільрада Баришівського району Київської області),

Недрянського сільського голови (Недрянська сільрада Баришівського району Київської області)

на неділю 06 квітня 2008 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

 ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів.

Рішення прийнято.       

 

4.

  СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б.  про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України" (щодо введення звання "Заслужений працівник місцевого самоврядування України") (р.№1323, н.д. Тихонов В.М.)

  Доповідач вказала на характерні особливості законопроекту, наголосила про відсутність відповідних висновків Головного науково-експертного управління та відсутність фінансово-економічного обґрунтування даного проекту Закону. О.Боднар внесла пропозицію підтримати рішення підкомітету відкласти розгляд  законопроекту до моменту отримання висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати, В.Тихонов.

Народний депутат України В.Тихонов не погодився з висновком профільного підкомітету та просив Комітет підтримати законопроект у першому читанні.

Народні депутати України Трайдук М.Ф., Гордієнко С.В., Черноморов О.М. підтримали пропозицію Тихонова В.М.

О.Омельченко підвів підсумки обговорення та вніс пропозицію рекомендувати авторові доопрацювати проект Закону, отримати висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України та повернутись до розгляду питання на засіданні Комітету в лютому-березні 2008 року.

УХВАЛИЛИ:

1. Відкласти розгляд питання про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про державні нагороди України" (щодо введення звання "Заслужений працівник місцевого самоврядування України") та повернутись до його розгляду на засіданні Комітету в лютому-березні 2008 року.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Б.  Боднар про проект Закону про оплату праці Прем'єр-міністра України (р.№1012, н.д. Шуфрич Н.І.).

Перший заступник Голови Комітету Боднар О.Б. відзначила, що автором законопроекту пропонується встановлювати заробітну плату Прем’єр-міністра України окремим законом, який, по-суті, складається всього з одного речення. Доповідач наголосила, що предмет регулювання є надзвичайно вузьким і не характерним для такого високого рівня нормативно-правових актів, якими є закони, вона вказала на конкретні приклади недотримання автором деяких правил законодавчої техніки, висловилась проти підтримки законопроекту, зазначивши, що ініціатору достатньо було б внести зміни до Закону України “Про Кабінет Міністрів України”.

        В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету, Шуфрич Н.І.

Шуфрич Н.І. повідомив присутнім мотиви своєї ініціативи, підкресливши, що аналогічний проект подавався у минулих скликаннях, однак, внаслідок пасивності Верховної Ради України він не був розглянутий. Автор наголосив, що метою законопроекту є приведення у відповідність розміру заробітної плати Президента України, Прем'єр-міністра   України,   посадових окладів та розміру пенсій керівних працівників державних органів та народних депутатів України  від рівня мінімальної заробітної плати.

Матвієнко А.С. звернув увагу на те, що назва законопроекту не відповідає його змісту і це є свідченням того, що питання вимагає доопрацювання. Наголосив, що ідею втілення цієї пропозиції можна було розглянути шляхом внесення змін до Закону України “Про Кабінет Міністрів України” та запропонував рекомендувати не відхиляти законопроект, а повернути його авторові для усунення недоліків на доопрацювання.

Народні депутати України Ключковський Ю.Б., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф. висловилися проти підтримки законопроекту.

Голова Комітету О.Омельченко узагальнив пропозиції та поставив на голосування два варіанти проектів висновків Комітету за результатами обговорення цього питання.

 

Проект висновку №1.

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про оплату праці Прем’єр-міністра України” (реєстр. №1012)  відхилити.

2. Надіслати це рішення до Комітету з питань соціальної політики та праці, визначеного головним з опрацювання даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ:За- 3 народних депутати.

Рішення не прийнято.

 

Проект висновку 2.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне рекомендувати Голові Верховної Ради України проект Закону України “Про оплату праці Прем’єр-міністра України” (р.№1012) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи як такий, що підготовлений з порушенням вимог чинного законодавства та не містить фінансово-економічного обгрунтування для усунення зазначених недоліків.

2. Надіслати це рішення до Комітету з питань соціальної політики та праці, визначеного головним з опрацювання даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ:За”- 8 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б.  про проект Постанови Верховної Ради України «Про зміну меж міста Баранівка Баранівського району Житомирської області».

       Доповідач повідомила, що підкомітетом розглянуто клопотання Житомирської обласної ради  про зміну меж міста Баранівка Баранівського району Житомирської області та пропонується рекомендувати прийняти проект за основу.

 В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

 УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України  проект Постанови Верховної Ради України “Про зміну меж міста Баранівка Баранівського району Житомирської області” прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету з цього питання голові підкомітету, народному депутату України  Каськіву В.В.

 ГОЛОСУВАЛИ:За”- 7 народних депутатів, “утримався” - О.Б.Боднар

Рішення прийнято.

7.

СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б.  про проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення і зміну меж Андрушівського і Коростишівського районів Житомирської області».

Доповідач повідомила, що підкомітетом розглянуто клопотання Житомирської обласної ради  про зміну меж  Андрушівського і Коростишівського районів Житомирської області та пропонується рекомендувати прийняти проект за основу.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України  проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення і зміну меж  Андрушівського і Коростишівського районів Житомирської області” прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  голові підкомітету, народному депутату України  Каськіву В.В.

ГОЛОСУВАЛИ:За”- 7 народних депутатів, “утримався” - О.Б.Боднар  

                                                Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б.  про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність Закон України "Про Кабінет Міністрів України" (р.№1139, н.д. Кармазін Ю.А.)

Боднар О.Б. поінформувала про засідання профільного підкомітету з цього питання та, враховуючи висновок  Головного науково-експертного управління про відхилення даного законопроекту за результатами розгляду у першому читанні, запропонувала проект висновку підкомітету щодо зняття даного законопроекту з розгляду як такого, що втратив актуальність.

         В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету, Ю.А. Кармазін.

Ю.Кармазін наголосив на тому, що внесення даного законопроекту викликане  тим, що  багато норм  і положень чинного Закону України «Про Кабінет Міністрів  України»  не враховують приписів  Конституції України, в ньому викривляється сутність та зміст Основного Закону України, що призвело до розбалансування державної влади в Україні.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні проект Закону України “Про визнання таким, що втратив чинність Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (реєстр. №1139) відхилити та врахувати його положення при опрацюванні проекту Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (реєстр. №1312).

2. Доручити  виступити  на  пленарному  засіданні  Верховної  Ради України  під  час  розгляду  цього  питання  народному  депутату   України  А. Матвієнку.

ГОЛОСУВАЛИ:За”- 7 народних депутатів, “не голосував” - О.Черноморов

Рішення прийнято.

 

9.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання" (р.№1141-1, н.д. Тихонов В.М.)

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету, В.Тихонов.

В.Тихонов запропонував відновити назву Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, яка була у попередньому скликанні Верховної Ради України, шляхом внесення змін до Постанови  Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання".

        

УХВАЛИЛИ:

1.    Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Постанови “Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання” (реєстр. №1141-1 від 17.12.2007р.)

2.    Направити це рішення Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, визначеного головним з підготовки даного питання.

ГОЛОСУВАЛИ:За”- 7 народних депутатів, “утримався”- Ю.Ключковський

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                       О.О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                 С.В. ГОРДІЄНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“2 сесія 6 скликання ”

12 березня 2015 14:10
12 березня 2015 14:02
12 березня 2015 13:59
12 березня 2015 13:58
12 березня 2015 13:55
12 березня 2015 13:51
12 березня 2015 13:49
12 березня 2015 13:35
12 березня 2015 13:34
12 березня 2015 13:32